Gymnázium Semily má mistryni republiky OVOV

15.09.2015 05:53

Ve dnech 11. a12. září proběhlo v Praze republikové finále OVOV (Odznak Všestrannosti lympijských Vítězů). Tato akce probíhá pod patronací olympijských vítězůRoberta Změlíka a Romana Šebrleho a je určena pro žáky základních škol anižších gymnázií. Vyžaduje všestranného sportovce, neboť účastníci soutěžív deseti disciplínách (běh na 60m, skok do dálky, hod medicinbálem, shybyna šikmé lavičce, skákání přes švihadlo, trojskok, kliky, leh-sedy, hod míčkema volitelné disciplíně - běh na 1000m, plavání nebo driblink). Po školních,okresních a krajských kolech se jen ti nejlepší dostanou do republikovéhofinále.

Ze  semilského gymnázia postoupili do Prahy dva žáci. Dominika Roztočilováz tercie (obsadila 2. místo v krajském finále) a Lukáš David zesekundy (obsadil 1. místo v krajském finále). Do Prahy jsme jeli již ve čtvrtek10. září, abychom stihli prezentaci, společnou technickou poradu a podvečernízkoušku nástupu. V pátek ráno jsme se ze strahovských kolejí přesunuli nastadión Juliska.  Zde akce začala nástupem na plochu všech 640 závodníků (vytvořili olympijské kruhy) a 200učitelů (vytvořili číslo 2015). Aby žáci okusili atmosféru pravých olympijskýchher, byl složen slib závodníků, že budou závodit čestně. Poté Marta Jandovázazpívala českou hymnu a Věra Čáslavská prohlásila hry OVOV za zahájené.

Na závěr prvního dne, ve kterém se závodilo v pěti disciplínách, se Dominika a Lukáš umístili ve svých kategoriích mezi nejlepšími šesti závodníky. Druhý den bylo na pořadu zbylých pět disciplín. Lukáš si ve všech zlepšil osobní rekord a nakonec skončil na krásném 5. místě v kategorii chlapců ročníku 2003. Dominika předvedla úžasné vystoupení v sedmé disciplíně, když během dvou minut udělala 141 dámských kliků. Tento výsledek ji vynesl do čela celkového pořadí a to si udržela i po dalších třech disciplínách. Na stupních vítězů tedy mohlo zaznít: Dominika Roztočilová, Gymnázium Semily, mistryně republiky OVOV v kategorii dívek ročníku 2001 (a Dominika nakonec
získala nejvíce bodů mezi všemi dívkami ze všech kategorií).

Oběma žákům gratuluji k jejich umístění a přeji jim mnoho dalších sportovních úspěchů. Věřím, že tyto krásné výsledky přivedou ke sportu i další semilské děti, neboť ukazují, že i žák z malého města se můžete stát republikovým šampionem.